Žene u Nepalu zatvorene u šupe tokom menstruacije

Običajno pravo zapadnog Nepala nalaže da žene tokom menstruacije i nakon porođaja moraju biti izdvojene iz zajednice. Budući da se smatraju prljavim, one te dane provode u šupi.

Običaj poznat pod imenom „čaupadi“ već vekovima je na snazi u zapadnim delovima Nepala. Prema tom običaju, žene koje imaju menstruaciju ili su se nedavno porodile ne smeju da imaju bilo kakav kontakt sa muškarcima niti da učestvuju u uobičajenim porodičnim aktivnostima. Prisustvovanje verskim obredima takođe je zabranjeno.
Iako mnogi smatraju da izolacija vodi u depresiju pa čak i navodi žene na samoubistvo, „čaupadi“ se i dalje primenjuje bez izuzetka. Tako je trinaestogodišnja Sarashvati Bisvokarma zbog menstruacije bila primorana na nedelju dana u šupi.
- Ovde moram da provedem još jednu noć. Nije mi prijatno. Prve večeri sam bila veoma usamljena i uplašena – rekla je devojčica, sedeći na slamnatoj prostirci u svom mračnom skrovištu. Ovo je prvi put da je Sarashvati bila proterana u šupu koja je jedva dovoljno velika da se u njoj legne.
- Nije mi dozvoljeno da ulazim u kuću. Ne smem da se kupam niti da jedem meso i mlečne proizvode. Kada sam gladna, majka me pozove na vrata šupe i doda mi hranu – objasnila je devojčica.
Sud je 2005. godine doneo zakon kojim se zabranjuje „čaupadi“, ali uprkos tome njega i dalje praktikuje većina stanovništva. Muškarci smatraju da bi žene koje imaju menstruaciju mogle da donesu nesreću u njihov dom i uprljaju sve što dotaknu.
Sedamnaestogodišnja Čandrakala Nepali deli sudbinu svoje mlađe sunarodnice. Iako je kao najstarije dete zadužena za brigu o mlađoj braći i sestrama, ona svakog meseca po sedam dana uopšte ne sme da ih viđa. „Iz šupe smem da izađem samo kada skupljam drva za ogrev. Plašim se kada sam unutra. Ima insekata a plašim se da bi mogla da uđe i neka zmija“, kaže Čandrakala.
Ništa drugačije se ne ponaša ni tridesetogodišnja Pašupati Kuvar, koja tvrdi da će običaj preneti i na svoje ćerke. „Neki misle da je to pogrešno, ali ako to ne učinim, moj bog će biti ljut“, rekla je ona.
U januaru prošle godine dve žene su nađene mrtve u šupi, nakon što je temperatura pala ispod nule. Zabeležen je i slučaj petnaestogodišnje devojčice koja je umrla od dijareje za vreme izolacije.
Ministarstvo obrazovanja Nepala nada se da će podići svest o higijeni u toj zemlji. Zahvaljujući kampanjama humanitarnih organizacija kao što je UNICEF, situacija se polako popravlja, pa sada pojedine žene umesto u šupi borave u posebnoj prostoriji koja se nalazi u sklopu kuće.



No Response to "Žene u Nepalu zatvorene u šupe tokom menstruacije"

Leave a Reply

 
powered by Blogger | For Blogservices